Leder du efter dyrkningstips, og klør det allerede en masse i dine grønne fingre? Ja, nu vil jeg virkelig komme igang med dette års beplantning. En ting, jeg har bemærket, er, at når dyrkningsinteressen øges, opstår der også spørgsmål. Hvordan opbevarer jeg mine frø på bedste måde? Hvad plantede jeg sidste år? Hvad fungerede godt, og hvad fungerede dårligt? I dette indlæg får du enkle tips til, hvordan du får mest muligt ud af dine frø, dine planter og din have, så du kan fokusere på det mest sjove – nemlig at dyrke, høste og nyde!
1. Dyrkningstips – opbevar dine frø i en metalæske med tekst og billede på låget
Et yndlingsdyrkningstips er at skaffe god opbevaring til dine frø. En metalæske (eller flere æsker), hvor du samler alle dine frø på ét sted, er en nem måde at organisere dig på. Som sædvanlig, når det kommer til opbevaring, er det vigtigt, at du hurtigt kan få et overblik over, hvad der er i dine æsker og dåser. Den enkleste løsning til et hurtigt overblik er at vise på ydersiden af æsken, hvad der er i den, for eksempel ved at lægge et billede og tekst på låget på æsken. En metalæske er også holdbar og holder dine frø i sikkerhed for både lys og væde. Denne opbevaringsæske i metal fås i flere forskellige former og størrelser.
Tip: Har du mange frø? Så kan det være godt at opdele frøene i kategorier sorteret i forskellige æsker. Et eksempel på en kategori er, hvornår frøene skal lægges i jorden. På den måde har du alle frø, der kræver tidlig dyrkning let tilgængelige, når det er tid til at så.
2. Lav nemt dine egne frøposer (med tilpasset design)
For at opbevare de forskellige frø kan du købe små papirsposer og derefter vedhæfte et klistermærke med et foto, der tydeligt viser, hvad det er for frø. Hvis du vil vise det ekstra tydeligt, kan du også vedhæfte en etikette bag på posen, hvorpå du skriver alle de oplysninger, du har brug for, når du planter: hvornår du skal sætte frøet i jorden, og hvor langt du skal have mellem hver plante, og så videre. At have frøene i smukke og tydelige poser gør det lettere, også hvis du udveksle frø med en ven.
Tip: Private frø er en dejlig gave at have med, når du bliver inviteret til middag, og i en smuk frøpose er den allerede indpakket og klar!
3. Få dig en dyrkningsdagbog, og hold styr på tiden!
Dette er et dyrkningstip, som du snart vil indse er uvurderligt for dig. Sørg for, at du har en dyrkningsdagbog. Det er nok med et notesblok, der er helt viet til dyrkning.
Her skal du for eksempel skrive ned, hvad du har sået og have en plan for, hvad du vil så i den kommende sæson. Her kan du også tilføje enkle skitser og tegninger over din have, så du har kontrol over, hvor du har sat flerårige planter. Det er let at glemme, hvad der gik godt, og hvad du ønsker, at du havde dyrket mere af, hvad du har dyrket alt for meget af, eller hvad der blev børnenes foretrukne gennem årene.
4. Lad børnene være med, og vig gerne en egen del af haven til dem
Føler du, at det er svært at få tid nok til børnene, når du også har stor haveinteresse? Vores bedste dyrkningstip er simpelhen at kombinere disse to. Lad børnene vælge nogle afgrøder, de vil have, og lad dem være med hele vejen fra plantning til høst. Dette er også et godt tip til at få børn til at spise flere grøntsager. Hvis du ikke kan undvære en del af haven, er et par små urtepotter muligvis tilstrækkeligt (dette fungerer også ved altandyrkning).
5. Skriv din egen havebog
Har du stor haveinteresse og er allerede igang med at skabe din drømmehave? Så ved du allerede, at det tager tid at opbygge en have. Det er let at give op og få en fornemmelse af, at der ikke sker noget. Hvad har du brugt al din tid på? Det er her, vigtigheden af dokumentation kommer ind. Tag billeder af din have! Det vil være sjovt at kunne følge din haveforandring gennem din helt egen havebog. Saml alle dine havebilleder, og skab en smuk fotobog med titlen “Min have”. Her kan du også skrive, hvis du har forsøgt at dyrke noget, der gik vældig godt, eller hvis du mislykkedes med noget, og hvad der gik galt.
Tip: I løbet af de kolleste og de mørkeste måneder kan du forberede din havebog og din dyrkningsdagbog og drømme dig bort og begynde at planlægge for foråret. Dette kan kurere enhver vintertræt person.
6. Dyrkningstips – vov, og vær ikke bange for at mislykkes!
Mange, der vil begynde at dyrke, tøver stadig, fordi frygten for fiasko er så stor. Du behøver ikke at være professionel for at have ret til at dyrke. Sæt nogle frø og se, hvad der sker! En anden ting er frygten for, at det vil tage for meget tid med vedligeholdelse. Kun du bestemmer her hvor lang tid, det skal tage. Og hvem bryder sig virkelig om, at der er lidt ukrudt, eller at din græsplæne er blevet en eng? Det kan enda opfattes som smukt og er også godt for alle de små bier.
Så vov at teste og vov at fejle! Dyrkningen skal være ubesværet og sjov! Held og lykke med dette års dyrkning!
Har du andre gode og enkle tips? Del dem gerne med os. Vi vil vide alt! Det kan du nemt gøre ved at kommentere nedenfor.
Har du lyst til at skabe din egen havebog, dyrkningsdagbog eller system til opbevaring af frø? På vores hjemmeside smartphoto.dk finder du altid det nyeste tilbud!